Amiral Gemisi Hürriyet'in deneyimli Gazetecisi Faik Kaptan, Kartalkaya Grand Kartal faciasını öğrenince 42 yıl önce an be an şahit olduğu Laleli Washington Otel faciasını hatırladı. Duayen Gazeteci Kaptan, yazısında tüyler ürperten olayı şöyle anlattı: Tarih 7 Mayıs 1983.Ilık bir Pazar sabahı. İzin günüm olduğu için sabah uykusundayım. Sultanahmet’te küçük bir dairede kiralık bir evde oturuyorum. Dört yıllık evliyim. Bu haberi kaçırmayın Yangın'da ölü sayısı azaldı! Devamını Oku Sabah saat 07.30 gibi kapımın zili çaldı. Açtım baktım bizim gazeteden Ulaştırma Servisinden bir şoför arkadaş. Benim uykulu gözlerimi görünce adeta özür diler gibi, “Abi Laleli’de bir otel yanıyormuş. Bana seni almamı söylediler” dedi.Evim gazeteye çok yakın olduğu için Havalimanı Muhabiri olduğum halde sık sık bu tür işlere gidiyordum. Bu da onlardan birisi diyerek içeri girip hazırlandım. Kısa süre içinde araca binip Laleli’ye doğru yola çıktık. Sokaklar bom boştu. On dakika içinde Laleli’ye geldik.Pazar sabahı olduğu için ortalığa sessizlik hakimdi. Üstelik ne itfaiye, ne ambülans ne de polisin sireni de duyulmuyordu. Yangın emaresi olabilecek hiçbir iz ve ses yoktu. Bir anda yolda taze su izlerini gördüm. Bunun olay yerine giden itfaiyeden olduğu kanısına vardım ve şoför arkadaşa, “Su izlerini takip et” dedim. Sonuçta haklı çıktım ve tam karşıma çatısında dumanlar çıkan bir bina çıktı. DÖRDÜNCÜ KATTAN KENDİNİ ATTI…İlk görüşte olay basit bir yangın gibi gözüküyordu. Bina önünde sadece tek bir itfaiye vardı ve tek bir hortumla su sıkıyordu.Şoför arkadaşa, dönüş yoluna bakan bir köşeye park etmesini söyleyerek, “Şuradan iki kare çekip geleyim. Böyle basit bir yangın için Pazar sabahımı duman ettiler” dedim. Makinelerimi alıp binanın önüne gittim. Sadece iki polis ve birkaç itfaiye görevlisi çalışıyordu.Ancak duman da gittikçe artmaya başladı. Ben makineleri çalıştırmaya başlayınca itfaiyede dumanın yoğun olduğu yere su sıkmaya başladı. Oteldeki müşterilerin çoğu da balkonlarda ve pencerelerdeydi. Yüksek sesle bağırıyorlardı ancak Türkçe konuşan pek yoktu. Anladığım kadarıyla yoğun duman nedeniyle odalarından çıkamadıklarını söylüyorlardı.Evet, işte, Yunanlı kadının kendini aşağıya atması felaketin başlangıcı oldu.Benim teleobjektif takılı makinem gözümdeyken o turist kadın iki metre önüme betona çakıldı.Bir anda şok oldum. Bir polis arkadaşla beraber kadının yanına koştuk, ancak kadın son nefesini ağzından kan gelerek verdi. KÜÇÜK KIYAMET KOPTUOradaki polis ve itfaiye telsizleri acil yardım ve takviye istemiyle çın çın çınlıyordu. Kısa süre iki itfaiye aracı ve bir ambülans daha geldi. Ancak balkonlarda ki insanlarda panik fazlalaşıyordu. Bu arada iki kişi daha kendisini attı.İtfaiyelerden birisi merdiven uzattı ve iki kişiyi kurtardı ancak panik nedeniyle kendisini atanlar çoğaldı.Tabi ben bu arada devamlı çalışıyordum. Ancak inanın ne çektiğimin artık pek farkında değildim.Bir insan nasıl bu kadar kolay canına kıyabilir diye de bir yandan düşünüyordum.Sonradan öğrendiğime göre alt katta başlayan yangın büyüyerek alev dalgaları haline gelince, insanlar odalarına iyice kapanıp yardım beklemeye başlamış. Ancak yanarak ve dumandan boğularak ölmek istemeyen ve panikleyenler de kendilerini aşağı atıyorlardı. Laleli’de ki bu otelin yangınına ilk giden gazeteci bendim. Olay büyünce hatırladığım kadarıyla bizim gazeteden Süleyman Arat ve Hüsnü Savaş’da olay yerine yetiştiler ve benden sonra işi tamamladılar.Meslek hayatımda yaşadığım en acı olaylardan birisiydi. Laleli’de ki Washington Oteli’nin çay ocağında tüp gaz değişimi sırasında çıkan bu feci yangında, çoğu Yunanlı ve Avustralyalı olan 37 insan hayatını kaybetti. Bu otelin de yangın merdiveni yoktu. Köroğlu Dağlarının zirvesinde ki 5 otelden birisi olan ve dün akşam yanan Grand Kartal Otelde bu yazıyı yazdığım sırada 78 insanımız hayatını kaybetti. Bu otel de çıkan yangının nedeni henüz açıklanmadı. Mutfak bölümünde başlayan yangının başladığı anla ilgili açıklamayı bekliyoruz. Eğer o da gaz kaçağı gibi bir nedenden çıkmışsa, 42 yıl sonra Dejavu…Sonuç Kartalkaya’da ki bu feci olayda başta çocuklar olmak üzere hayatını kaybedenlere Allah Rahmet Eylesin. Sorumluların bir an önce Adalet önünde hesap verip gerekli cezayı almaları ve de hala da bu hataları olup ta düzeltmeyen tüm işletmelerin de bundan ders çıkartmasını dilerim.